SOUTHPORT RESIDENCE





 

The Southport NC residence is located on the intra-coastal waterway near a Victorian town complete with fishing fleet and an abundance of historic Victorian homes.  The design goal was to build a new home reminiscent of the houses from the owners’ childhoods in nearby coastal areas.  The design idea was “coastal farmhouse” and featured family antiques, period light fixtures and hardware.  The home was constructed on pilings and designed to withstand hurricanes with modern structural systems, but once inside it is from another time, and authentic to the period. McPherson Architecture provided the following services:
Project Management
Architectural Design
Interior Design
Construction Documents
Lighting Design
Engineering Coordination
Construction Administration

 

Back to Projects
Next Project: MCKINLEY MANSION

MCKINLEY MANSION





 

The 1891 McKinley Mansion had seen its fortunes rise and fall several times over the years, and when discovered by the design team, it was abandoned and forlorn. The design team restored it to its former grandeur and made it their offices. The spaces featured bright colors that were reminiscent of Victorian times, but spirited in their interpretation.  The 12,000sf main building and carriage house was originally designed to house a prominent Denver family and their live in staff, who appeared via a servants staircase and service corridor.  The restored mansion provided distinctive office and studio space for the design team who ushered the mansion into a new century. McPherson Architecture provided the following services:
Project Management
Restoration Design
Interior Design
Construction Documents
Construction Administration

 

Back to Projects
Next Project: TANNING TECHNOLOGY

BELCARO RESIDENCE            





 

The design team was presented with a unique challenge; to transport a Denver couple and all of their furniture, antiques and artwork from a four-story Georgian to a ranch home in the Denver neighborhood of Belcaro.   Years before the designers had selected the furnishings for the Georgian and knew the pieces well, but struggled to envision them in the fairly spartan environment of a ranch house. Undeterred, the team seized upon the idea of using the ceiling to add detail to the space.  Simple millwork strips were added to the ceiling to create a lattice effect and provide detail to make the traditional furnishings seem at home. Additional moldings were added at arched openings and new finishes created strong connections to the furnishings.  A custom library space was constructed with a secret passage bookcase that is a feature in the home. McPherson Architecture provided the following services:
Project Management
Interior Design
Furniture Procurement
Construction Documents
Construction Administration

 

Back to Projects
Next Project: THERMO COMPANIES

OLD CRESTMOOR RESIDENCE





 

The Old Crestmoor Residence had great street appeal, but was outdated and claustrophobic.  The design team worked closely with the owners to make optimize the use of existing spaces and carefully add new construction to bring the function of the house up to date.  The garage became the family room, the main stair was moved to the back of the house, and the kitchen was expanded to provide a comfortable work environment with adjacent breakfast area.  A new garage was constructed to look like it was original to the house, and also provided space for a guest suite.  The design utilized attic space to design a new master bath, and new finishes were applied throughout the home. McPherson Architecture provided the following services:
Project Management
Architectural Design
Interior Design
Furniture Procurement
Construction Documents
Lighting Design
Engineering Coordination
Construction Administration
Back to Projects
Next Project: GRAPHICS AND SIGNAGE